Selv i disse moderne tider, gør vi stadig brug af mange bryllupstraditioner som stammer tilbage fra gamle tider, hvor vores samfund så en del anderledes ud.
Men hvad ligger egentlig bag disse traditioner? Lad os tage et kig på nogle af de gamle (og skøre) traditioner, så i kan vælge hvilke traditioner i synes skal være en del af jeres bryllupsfest og hvilke som absolut ikke skal!
Brudens far måtte hive fat i pengepungen
At brudens familie skal betale for brylluppet er en gammel tradition. Grunden til at brudens far skulle betale var, at den kommende gom skulle bruge sine penge på at uddanne sig, sådan at han succesfuldt kunne forsørge sin kommende familie.
Samfundet ser, heldigvis, anderledes ud i dag og det er nu mest normalt at parret, i fællesskab, selv betaler for brylluppet.
At kaste ris efter ægteparret
I Danmark er det normalt at kaste korn eller ris efter det nygifte par. Det er en gammel tradition, som stammer tilbage til 1800-tallet.
Gæsterne kastede ris mod det nygifte par for at symbolisere et ønske om frugtbarhed til parret – både med hensyn til børn, men også for at ønske parret en frugtbar økonomi.
Selv om tradition er velkendt her i Danmark, stammer den faktisk fra det Gamle Rom, hvor gæster ville kaste med nødder, mandler og endda mønter – av!
Brudens sko
Selv brudens sko findes der gamle traditioner for! Disse er måske ikke så kendte i dag, men de er alligevel værd at kende til – især hvis man har en overtroisk side i sig!
Brudens sko må ikke være købt af den kommende ægtemand selv, da det siges, at bruden så vil løbe fra ham.
Bruden må gerne selv købe sine brudesko, men så skal hun også være meget opmærksom på at behandle skoene godt. Hvis de går i stykker, betyder det nemlig, at ægteskabet også vil gå i stykker.
Alle gæster skal tage et stykke kage!
Med bryllupskagen følger også gamle traditioner. For langt de fleste brudepar i dag, er traditionen om at parret i fællesskab skærer det første stykke af bryllupskagen, stadig et absolut must. Dette er nok en god ting, da man i følge gammel overtro, frygtede at bruden ville være barnløs gennem ægteskabet, hvis hun ikke fik hjælp af sin nye ægtemand til at skære kagen.
En tradition, du måske ikke kender til, er at alle gæster skal spise et stykke af kagen, da det ellers ville bringe ulykke – ikke kun for det nygifte par, men også for deres gæster. Så hvis du er gæst til et bryllup, er det det værd at glemme slankekuren, bare for én dag.
Brudebukettens mange traditioner
Vi kender alle den klassiske tradition, hvor den nygifte brud, kaster sin brudebuket ud til de kvindelige gæster og pigen som fanger den, er den næste til at blive gift. Langt de fleste brude gør stadig brug af denne tradition. Det er en sjov tradition, som mange af de kvindelige gæster ser frem til, og der går da ofte en lille smule konkurrence i at gribe buketten. Hvem vil ikke gerne være den næste, som skal giftes?
Men udover denne klassiske tradition, findes også andre! Mændende får nemlig også deres sjov! Det var en tradition, at den nygifte mand skulle tage brudens strømpebånd af og herefter kaste det ud mod de mandlige gæster! Den som greb strømpebåndet, fik lykke med på sin vej.
En anden tradition går ud på, at bruden lægger sin buket på graven af et nærtstående familiemedlem. Denne tradition ansås for at være lykkebrigende!
Hvis du vil beholde din buket må du, ifølge traditionen, endelig ikke sætte den i vand. Dette symboliserer nemlig at jeres ægteskab vil blive kort. Man siger desuden også, at det bringer ulykke for ægteskabet, hvis én af blomsterne i brudebuketten dør, inden man træder ud af kirken!
Husk vidner til bryllupsnatten!
I gamle dage var det normalt at parret havde sex for første gang på bryllupsnatten. Sex var nemlig den mest betydningsfulde tradition, da parrets ægteskab først var juridisk gældende efter at de havde haft samleje. Derfor skulle der være vidner til stede, som en bekræftelse på at ægteskabet nu var juridsk godkendt. Denne tradition er heldigvis ikke gældende i dag – sikke en akavet bryllupsnat, det ville have været.